Jumaat, 25 Mac 2011

Kawtim.

"ketak ketik ketak ketik ketak ketik ketak ketik dan ketak ketik."
Nampaknya aku sudah terhidu bau-bau hujan yg menhentam zink bumbung dapur jiran belakang rumah. Malam ini mungkin menjadi malam-malam yg indah, dan suasana yg nyaman bakal tercipta untuk seorang yg bujang tidur di bilik sempitnya.Keadaan ini, jikalau dibiarkan berlarutan, mungkin akan menjejaskan saki baki niat yg ada untuk bersekolah pada hari esok. Sudah semestinya esok, tahi lalat si tukang ampu bakal menjadi sarapan minda yg paling enak untuk dimamah penglihatan yg ada. Yang merunsingkan aku sekarang ialah kalau-kalau esok, tahi lalat itu dilipstickkan mengikut warna gincu dan eye shadow sejajar dengan tema baju."ketak ketik ketak ketik ketak ketik ketak ketik dan ketak ketik."
Nampaknya deru-deru bunyi itu kian melaju. Semakin banyak kuantiti air, di dalam unit liter, yg dilimpahkan awan. Persoalannya sekarang ialah, macam mana nak lelap berbekalkan alunan bunyi-bunyi itu menggigit telinga? Macam mana? 
Ok, itu mungkin tidak betul-betul kritikal. Aku harap malam ni, dia boleh tidur awal. Adalah penting untuk tidur awal, dan tidak mengganggu keamanan jiran sejagat. Jadi, aku telah ambil keputusan. 

Sekejap lagi, kalau aku dengar ko menyalak sakan macam anjing, memang siap. Oh, ko ingat walaupun ko betul-betul anjing, aku boleh kawtim la?

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

dendam tersirat pada tahi lalat si tukang ampu.
masih tersurat nampaknye

~ctnajihah~ berkata...

tahi lalat si tukang ampu memang menjadi santapan minda di pagi hari jumaat.

Ungu berkata...

dasar binatang.

dan aku benci tukang ampu. lagi-lagi kalau yang bertahi lalat.

mahfudz berkata...

aku ingat skali saja ko bercerita tentang beliau....